BLOG

Od praktikanta do Junior Backend developera

Last updated on November 14, 20203 min read

Share


Ove godine odnijeli smo titulu najboljih stručnih praksi u Hrvatskoj, a dokaz našeg kvalitetnog rada su naši ex praktikanti poput Alena koji je danas, naš backend developer.

Donosimo vam intervju s Alenom kako bi vas iz prve ruke upoznao s atmosferom i ekipom unutar Facotryja! 

backend developer praksa

Koliko se toga promijenilo od kada više nisi na praksi?

Od prakse je već prošlo dosta vremena i od tada se mnogo toga promijenilo, počevši od količine projekata na kojima sudjelujem pa do novih tehnologija s kojima sam se susreo.

Smatram da je najveća promjena moja samostalnost, možda još uvijek ne potpuna, ali dovoljna da mogu sam procijeniti i riješiti neke zadatke koje sam prije mogao samo nagađati. Uvijek postoje sitnice koje zahtijevaju više iskustva, ali za to je tu mentor i ekipa koji su uvijek spremni pomoći sa savjetom i idejom. 

Na koliko projekata si do sada radio i koji ti je bio najzanimljiviji?

Do sada sam sudjelovao na 5 projekata od kojih je njih nekoliko velikih, a svaki je za sebe poseban i na svakom se koristi neka druga tehnologija ili metoda izrade što daje konstantnu dinamičnost prilikom prebacivanja s projekta na projekt. Jedan od najzanimljivijih projekata na kojima sam radio danasradim.hr, koji je za mene bio velika stepenica u smislu obujma posla, novih tehnologija i načina izrade projekta.

S tim projektom sam puno prošao i naučio, od backend tehnologija do upoznavanja principa i korištenja tehnologija frontenda s kojima se do sada nisam susretao. Jedna od stavki koja mi taj projekt još uvijek čini zanimljivim je to što uvijek ima mjesta za unaprjeđenje, mjesta za ugradnju novih tehnologija i ideja.  

S kojim tehnologijama si do sada radio?

Do sada sam se susretao s raznim tehnologijama koje su mi donijele puno iskustva i znanja.

Jedna od (meni) većih, je korištenje servisa koje pruža Amazon (AWS) kojih ima poprilično puno, a implementiraju najnovije tehnologije koje su danas dostupne. Jedna od tih usluga je ElasticSearch za koju sam napisao blog “Elasticsearch: introduction, implementation and example”To je relativno nova tehnologija pa sam htio podijeliti način na koji sam ju ja implementirao u postojeće projekte.

 

Na praksi sam najviše radio na tehnologijama većinom u obliku paketa za Laravel framework koji je bio naš prvi izbor za sve custom projekte. Osim Laravel-a susretao sam se i ostalim PHP framework-cima poput CodeIgniter-a i Slim-a te ostalima. Također, na praksi sam počeo koristiti i jedan frontend framework Angular koji je bio za mene novina, no uspio sam savladati osnove kako bih lakše komunicirao s kolegama na frontendu.

 Kako se firma razvijala tako se razvijaju i naše mogućnosti učenja novih tehnologija, pa evo danas radimo na platfromi imena Pimcore te se svakim danom susrećem s novim načinima kako da projekt na kojem radim napravim što boljim i korisnijim za našeg klijenta! 

 


backend developer praksa

Što je za tebe najbolje kod tvog posla?

Sloboda u programiranju! 

Prilikom razvoja nekih funkcionalnosti, uvijek iznosim svoje ideje o načinu implementiranja te u suradnji s kolegama složimo gotovo savršenu funkcionalnost. Pri razvoju je teško jednoj osobi pokriti sve ishode, zato je uvijek dobro posavjetovati se s drugim kolegama i čuti njihova mišljenja, a na kraju odabrati ono koje je najbolje za klijenta.

Što ti je najveći izazov u programiranju?

Najveći izazov predstavlja mi rad s nekom novom tehnologijom. Tada se postavljaju pitanja poput: jesam li to dobro implementirao? Kako će se to ponašati u budućnosti ili u novim verzijama? Svaki takav izazov ne predstavlja problem, jer uz dovoljno proučavanja, konzultiranja s kolegama i segmentacije implementacije se lako riješi.

Važna je samo volja i znanje za postizanjem određenih ciljeva jer za lako savladavanje izazova to je jedino bitno.

Iz kojih materijala si učio do sada? 

Moje prvo znanje o programiranju dolazi iz raznih tutoriala o programiranju na Youtube-u. Jedan od prvih koje sam pratio kada je programiranje u pitanju je thenewboston koji odlično objašnjava i moja je preporuka za svakoga. No, kako sam se više upustio u programiranje, počeo sam koristiti neke druge izvore, poput stranica koje održavaju potpune tečajeve Udemy ili Pluralsight gdje ima jako dobrih i detaljnih videa za razne tehnologije.

Blog Tvornice svakako je izvor odličnih primjera i korisnih članaka. Medium, također jedan od kanala gdje se mogu proučiti tehnologije, a njihove službene stranice imaju vrlo detaljna objašnjenja.

backend developer praksa

Što vidiš kao najveću prednost Factory tima?

Tvornica nudi super program za praksu i daljnji razvoj za svakoga tko je voljan učiti. Mentori su tu da objasne i daju natuknice za rješenje, a gotova rješenja uvijek su na developeru. Dobar tim, opuštena atmosfera i iskusni kolege tri su najbolja razloga za doći u Tvornicu.

Hvala našem Alenu što je odvojio vrijeme odgovoriti na naša pitanja i pozirati ispred kamere – znamo da je to bilo teže od bilo kojeg backend taska 🙂 

Želiš se pridružiti našem timu?

Prijave za posao i prakse su otvorene tijekom cijele godine!

Možeš birati želiš li raditi kod kuće ili iz jednog od naših ureda u Virovitici ili Osijeku.  Ako ćeš raditi remote, osigurat ćemo ti svu potrebnu opremu kao da si u uredu 🙂 

Provjeri otvoren natječaj za backend developera, saznaj što ti sve nudimo i prijavi se!

Ako imaš pitanja prije same prijave, slobodno se javi našem HR timu na hr@factory.hr

Kako biste ostali u tijeku s novostima, pratite nas na društvenim mrežama – FacebookTwitterLinkedIn Instagram

 

EXPLORE NEXT

Are you looking to improve your online presence by building a new website or making sure your service/product is available to your customers on their mobile phones or just looking to say hi? We love discussing new ideas and bringing them to life so please feel free to get in touch!

CONTACT US

Boris is our Sales Manager